top of page

Project Bruggen bouwen.

​
​"Bruggen bouwen" is een project van het GISO met als doelstelling het talent voor techniek bij jongeren op te sporen en te promoten. Concreet bezoeken wij met onze mobiele werkplaats de basisscholen uit de omgeving en laten de leerlingen van de hoogste graad zelf aan de slag gaan met een technisch projectje. De workshops staan onder de deskundige begeleiding van onze techniekleerkrachten en de leerlingen van de eerste graad van het GISO en worden ondersteund door zelf ontworpen werkboekjes en stappenplannen.

 

De mobiele werkplaats is feitelijk een gesloten aanhangwagen die ontworpen is om binnen de kortste keren de klas of de speelplaats om te toveren tot een echt atelier met werkbanken, gereedschappen, pictogrammen en al het materiaal dat nodig is om een werkstuk te realiseren.

Op die wijze helpt het GISO niet alleen de eindtermen voor techniek te realiseren in de basisscholen maar laat het de jongeren ook proeven van techniek en het technisch proces en van de keuzemogelijkheid voor de STEM-studierichtingen* in het onderwijs, die door de Vlaamse overheid sterk gestimuleerd worden.

​

(*) STEM staat voor Science - Technology – Engineering en Mathematics (wetenschap - techniek - werktuigkunde en wiskunde)

stem.png
  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle

Hallo collega bruggenbouwers,​

 

Op deze site kunnen jullie alle praktische zaken vinden i.v.m. de lessen techniek die we bij jullie op school komen geven. 

Je vindt hier onder andere:
​​
  • Onze agenda
  • Inkijkversies van de verschillende werkboekjes
  • Printversie van het technisch proces
  • ​
Ik hoop dat we jullie hiermee van dienst zijn,
Bruggenbouwers  Carlo Buelens & Wim De Vries​

Praktisch

 

- De lessen worden gegeven in ons nieuwe STEM-labo te Diegem.

- Indien de mogelijkheid niet bestaat om tot bij ons te komen, kunnen we een sessie bij jullie op school organiseren. Afspraken worden per mail gemaakt.

-  Wij vragen  €1,5 a €4 per leerling (afhankelijk van het werkstuk), hierin zit het materiaal voor het werkstukje en het werkboekje.

- Bij klassen tot 15 leerlingen is er een mogelijkheid om mee nieuwe projecten uit te testen. Je kan dit aanvinken in het inschrijvingsformulier.

- Het technisch proces staat centraal in al onze lessen (zie onderaan deze pagina). 

- Het is mogelijk dat we de speeltijd moeten overslaan om op tijd klaar te geraken.

- Het is altijd leuk dat de juf/meester meehelpt tijdens de techniekles.

- Bij annulatie, gelieve tijdig te verwittigen!

- Nog praktische vragen: wimdevries@gisoteam.be

​​

Online agenda

 

Hier kan je nagaan wanneer we in jullie klas op bezoek komen...

​​

Projectboekjes

 

Hieronder vind je een aantal van onze projectboekjes. Je kan ze hier online bekijken...

​​

Het technisch proces


 De visualisatie van het technisch proces dat enkele jaren geleden voor het project ‚Bruggen bouwen’ ontworpen werd door een GISO leerkracht (WDV) heeft sindsdien een lange weg afgelegd.

  • De posters van het technisch proces hangen in verschillende lokalen in het GISO.

  • Het technisch proces en de aparte onderdelen ervan worden gebruikt in de meeste zelfgemaakte projectboekjes van het GISO.

  • De posters van het technisch proces hangen aan de muur bij de zesde leerjaren in lagere scholen uit de buurt.

  • Enkele uitgeverijen namen het ‚kringconcept’ van 'ons' technisch proces over.

  • Onze visualisatie werd/wordt gebruikt in verschillende leerplannen van OVSG.

  • Er werd een filmpje gemaakt van het technisch proces rond het probleem ‚honger’ dat een prijs won via Klascement, de portaalsite van en door leerkrachten. 

  •  Het technisch proces werd vertaald naar het Engels en gebruikt om leerkrachten op te leiden in Uganda (klik op de link).

  • Je kan het technisch proces, het filmpje en aparte onderdelen ervan hieronder downloaden.

bottom of page